תחולת חוק המכר דירות וחוק המכר השקעות בעסקאות הנעשות בשטחי יהודה והשומרון המשפט החל בשטחי יהודה ושומרון
נכון ליום כותבינו מאמר זה מדינת ישראל טרם החילה את המשפט הישראלי בשטחי יהודה והשומרון ועל כן ובהתאם לעקרונות המשפט הבינלאומי הדין החל בשטחי יהודה ושומרון הינו מורכב ובנוי מרבדים שונים כאשר הכלל המרכזי הוא שהדין החל בהם הינו הדין שחל באזור טרם כניסת כחות צה"ל לשטחים אלו. המשפט הבינלאומי מכיר בכך שהדין הנ"ל יכול ויתעדכן ככל והמפקד הצבאי באזור יסבור כי נדרש שינוי ו/או עדכון וזאת בין היתר, לשם שמירה על הסדר והביטחון הציבורי.
התנגדות דייר לחתום על הסכם תמ"א 38/2
הוצאתו לפועל של פרויקט תמ"א 38/2 במסגרתו ימכרו הבעלים בבניין את זכויות הבנייה שלהם ליזם ותמורת הזכויות הנ"ל יקבלו הבעלים דירות חדשות ומשודרגות, הינו תהליך מורכב המצריך ידע והשקעת משאבים רבים על מנת להשלימו בצורה המיטבית עבור בעלי הדירות ועבור היזם והכל במהירות האפשרית. אחד התנאים הבסיסיים על מנת שפרויקט כאמור יצלח הינו שיתוף פעולה מצד הבעלים והגעה להסמכה רחבה ככל הניתן להוצאתו לפועל של פרויקט כאמור בתנאים מוסכמים על היזם והבעלים.
חלופת שקד מול תמ"א 38
בתאריך 30.6.2022 אישרה הכנסת את תיקון מס' 139 לחוק תכנון ובנייה ובכינוייו: "חלופת שקד" המהווה חלופה לתמ"א 38 אשר עתידה לפקוע בתאריך 1.10.2023. חלופת שקד מהווה נדבך נוסף בעולם ההתחדשות העירונית אשר נועדה לתקן עיוותים ולטפל בבעיות אשר היו קיימות בתמ"א.
הוראות חוק המכר (דירות) בפרויקטים מסוג התחדשות עירונית
האם הוראות חוק המכר (דירות), תשל"ג-1973 חלות בפרויקטים מסוג התחדשות עירונית גם אם הוראות ההסכם שבין היזם לבעלי הבניין לא קבעו זאת במפורש? במאמר המצורף נבקש לבחון את הסוגייה הנ"ל באמצעות פסק דין שניתן באפריל האחרון (2024) בביהמ"ש השלום ברמלה וזאת אל מול רציונל המחוקק וקביעות קודמות של ביהמ"ש.